با کاخ های نیاوران تهران بیشتر آشنا شوید
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در باغ بزرگی به مساحت حدود ۱۱ هکتار در شمال پایتخت میدان نیاوران قرار دارد که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار است، تماشای مناظر چشم نواز را برای ساکنان و مهمانان این شهر همیشه بیدار، ممکن می کند. این مجموعه باغی با دیدنی های بسیار است که هر گوشه اش نشانی از تلفیق تاریخ و طبیعت را در خود دارد.

درمجموعه نیاوران آثار هنری نفیس از هنرمندان ایران زمین گرفته تا اشیاء نفیس اهدا شده از سوی دولتهای خارجی، همچنین هنر معماری تاریخ ایران هر گردشگری را به خود جلب میکند. این مجموعه از آثار فرهنگی – هنری از افتخارات تاریخ هنر ایران و جهان است.
مجموعه باغ نیاوران شامل چندین بنای سلطنتی تاریخی است که از جمله میتوان به کوشک احمد شاهی، کاخ صاحبقرانیه، کاخ نیاوران اشاره کرد. همچنین موزه جهان نما، موزه کتابخانه سلطنتی، باغ موزه کتیبه ها، موزه خودروهای اختصاصی کاخ نیاوران در این باغ دایر میباشد.

مجموعه عمارتهای نیاوران شامل:
۱-کاخ صاحبقرانیه
این کاخ با دستور ناصرالدینشاه در سال ۱۲۲۹ بنا شد. ناصرالدینشاه در سیویکمین سال پادشاهی خود را صاحب قرآن نامید و به همین دلیل نام این کاخ را «کاخ صاحبقرانیه» گذاشتند. این کاخ دارای دو طبقه است که شاهنشین، تالار آینه و حدود ۵۰ خانه متشکل از چهار اتاق و یک ایوان که متعلق به حرمسرای ناصرالدینشاه بود، از بخشهای مختلف این بنا است. در دوران پهلوی این کاخ محل سکونت شاه و خانوادهاش بود.

پس از انقلاب و در سال ۱۳۷۴ این کاخ مرمت و بازسازی شد، تمام قسمتها توسط هنرمندان و استادکارها دوباره جان گرفت، برخی از بهترین و نفیسترین قالیها، تابلوهای نقاشی و مدارک تاریخی مرتبط به دوره قاجار و پهلوی ازجمله فرمان مشروطیت در این کاخموزه قرار دارد. تالار جهاننما یا آیینه با آیینهکاریهای ظریف و جذاب و گچبریها و ارسیهای زیبا و چشمنواز یکی از زیباترین قسمتهای کل مجموعه است. میز کاری که محمدرضا پهلوی پشت آن کار میکرد نیز در شاهنشین شمالی این تالار قرار دارد.
۲-کاخ نیاوران
در گوشه شمال شرقی مجموعه کاخ های نیاوران واقع شده و کاخ اصلی مجموعه به حساب می آید. عملیات احداث این کاخ به دستور محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۳۷ آغاز گردید و با وقفه ای که در ساخت آن پیش آمد در سال ۱۳۴۶ به اتمام رسید. این بنا با مساحتی در حدود ۹۰۰۰ مترمربع در دو طبقه و یک نیم طبقه احداث و در ابتدا به عنوان محلی برای پذیرایی میهمانان خارجی در نظر گرفته شد، اما پس از پایان ساخت به محل سکونت محمدرضا پهلوی و خانواده اش اختصاص یافت. طراح بنا محسن فروغی بود که طرح خود را بیشتر از معماری ایرانی و تلفیقی از هنر پیش و پس از اسلام الهام گرفته بود. همچنین گچبری توسط استاد عبداللهی، آینه کاری توسط استاد علی اصغر و کاشی کاری نمای خارجی توسط استاد ابراهیم کاظم پور انجام شده است.
۳-کوشک احمدشاهی:
در کنار کاخ اصلی که محل اقامت خانواده محمدرضا پهلوی بود و کاخ صاحبقرانیه که قدیمی ترین بنای موجود در این مجموعه است، اواخر دوره قاجار به عنوان خوابگاه ییلاقی احمدشاه قاجار در میان باغ نیاوران با مساحت ۸۰۰ متر و در دو طبقه ساخته شد. ورودی ساختمان در ضلع جنوب غربی کاخ قرار دارد که با تعدادی پله و از کنار حوض کاشی کاری شده به کوشک ختم می شود.
از خصوصیات این بنا تزئینات و نمای آجری استفاده شده در سرتاسر نمای بیرونی ساختمان آن است. کوشک احمدشاهی در زمان محمدرضا پهلوی بازسازی و مرمت و مبلمان داخلی آن تعویض گردید تا به عنوان محل کار و سکونت رضا پهلوی مورد استفاده قرار بگیرد.
